Ådala Gård - KRAV-ekologiskt Mikromejeri

 

Nu är ostarna fullbokade för hösten. Välkommen åter våren 2020 laugh

Ådala Gård med anor från 1600-talet ligger i den vackra skånska ek- och bokskogen utanför Billinge. I mikromejeriet som drivs av Malin Kumberg ystas KRAV-ekologisk ost på den fina ekologiska komjölken från Gunnaröds Gård i Stockamöllan.

Mikromejeriet invigdes den 8 februari 2013 med att ysta en första omgång vitmögelost. Sedan dess har Malin och hennes mikromejeri vunnit en rad utmärkelser för sitt utsökta mathantverk (se urval nedan). Mejeriet är ett av norra Europas minsta mejerier och osten ystas i en hundraliters kokgryta från 1987.

Osten är KRAV-ekologisk.

Den fina ekologiska komjölken hämtas hos Alvar och Carina Sonesson på Gunnaröds Gård i Stockamöllan, 7 km från Ådala Gård. Den färska komjölken hämtas i 10-liters rostfria mjölkkannor och hälls sedan i ystningsgrytan för att lågpastöriseras (alla utom Tomme d´Ådala som är opastöriserad). Osten ystas med inspiration från både Sverige, Italien och Frankrike. Namnen hämtas ofta från den stjärnklara himlen som syns över gården.

Att hantverksmässigt ysta ost innebär mycket arbete i mognads-lagren där varje ost vänds varje dag, många tvättas och borstas. Ostarna behöver omvårdnad hela sitt mognadsliv, från 2 veckor till flera år. Allt för att skapa goda och smakrika ostar.

Utmärkelser

 

* 2019 Brons vid Nordisk Ostefestival (Pettirosso)

* 2018 Fyra medaljer vid Nordisk Ostefestival (Ådala Gårdsost - Guld, Ådala Röd - Brons, Sort Sol - Brons & Aftonstjärnan - Silver)

* 2018 SM-Guld till Ådala Gårdsost

* 2018 Guldmedalj SM i Mathantverk i klassen mjuk/halvmjuk kittost (Ådala Gårdsost - "En mycket vacker ost med fin, fuktig yta och färg. Den har en gräddig smak med toner av nötter och honung. Sinnebilden för en hantverksost".

* 2017 SM-silver (Örtig Lactique i olja)

* 2016 Brons - Nordisk Ostefestival (Norrskenet) 

Drift & produktion:  Wikinggruppen