För att ge dig en bättre upplevelse av vår gårdsbutik på nätet använder vi cookies på din surfenhet.
Historien om oss
På Hagalunds Gård, belägen mellan Veberöd och Skurup, funderade Jenny & Peter Lundell mycket på var det kött de köpte och lagade till sin familj kom ifrån och vilka förhållanden djuren levt i. Därför tog Jenny & Peter år 2008 steget att börja föda upp lamm på sin egen gård. På så vis kunde de garantera att köttet de åt kom från djur som vuxit upp på ett naturligt vis, med nästan obegränsad utevistelse, naturligt foder, och som fått växa upp i sin egen takt. Lika viktigt var hur slakten skulle gå till, med korta transporter, en stressfri miljö och en manuell hantering av varje djur. Allt eftersom började det komma in förfrågningar om att även sälja köttet, och Hagalunds Gårdsmat var fött.
I takt med att kunderna efterfrågat fler slags kött har vi idag byggt ett nätverk bestående av en handfull lokala gårdar inom Skåne, där djuren föds upp med de högt ställda krav som från början ställdes på lammuppfödningen. Eftersom slakten är av stor vikt samarbetar vi även med några få lokala slakterier, beroende på vilket djur som hanteras. På senare år har vi även kunnat erbjuda andra naturligt framtagna livsmedel och mathantverk utan tillsatser såsom dryck, ägg, fisk, viltkött, grönsaker och diverse charkuteriprodukter.
År 2017 började även Fredrik hjälpa till på gården, och har med tiden kommit att nästan uteslutande arbeta med hemleveranserna och att ta hand om kontakten med kunderna.
Varför välja Hagalunds Gårdsmat?
Djuren i alla våra köttlådor har fötts upp enligt Hagalunds Gårdsmats grundläggande tankesätt på ett litet antal lokala samarbetande gårdar och har slaktats och styckats på småskaliga Appeltorp Lamm & Vilt (lamm), Sjunkaröd Skånska Kött & Vilt (nöt) samt Strömbecks Slakteri (utegris). Vi anser att det är viktigt att djuren inte bara får leva sina liv så naturligt och fritt som möjligt, utan att djuren även i samband med slakt behandlas respektfullt och så stressfritt som möjligt. Nedan har vi listat några av de viktigaste aspekterna för oss.
Ett högt djurskydd.
-Djuren skall födas upp och skötas om på ett sätt som är naturligt för djuren
-Djuren skall alltid skall ha möjlighet till mycket rörelse och fri lek, med fri utevistelse från tidig vår till långt in på vintern
-Endast naturligt foder med stor andel grovfoder och absolut inga tillsatser i syfte att påskynda tillväxten på ett onaturligt sätt
-Djuren skall tillåtas att växa på ett långsamt och naturligt sätt
-Vi skall ta ansvar för alla de födda djuren. Även sjuka och skadade djur skall tas om hand på bästa sätt även om de inte är lönsamma som köttdjur
Hängmörat kött av hög kvalité.
-Grunden för att få ett kött av hög kvalitet är givetvis själva uppfödningen. Kombinationen av harmoniska djur som äter naturligt foder, växer långsamt och rör sig fritt och mycket ger i slutändan ett betydligt godare kött
-En mycket viktig ingrediens för att få fram det där extra goda köttet är att låta köttet hängmöras. Vid hängmörning avdunstar vatten och man tappar visserligen vikt, men smaken och mörheten blir av en helt annan dimension
Småskaligt med småbruk
Vi tror stenhårt på att djuruppfödning och industri inte går att förena på ett bra sätt. Vi tror istället på tanken om småbruk där ett mindre antal djur föds upp i harmoni med naturens regler på små familjegårdar där varje djur behandlas som en individ.
Inom den kommersiella djurindustrin ute i världen är soja ofta en väldigt viktig del av djurfodret. Med soja i fodret så växer djuren rekordsnabbt och man kan slakta djuren tidigt med hög vikt. Vi tror istället att djur mår bäst av att växa upp långsamt i lugn och ro på naturligt gräs- och höbaserat foder. Växer djuren upp enligt naturens regler och om man dessutom inte tränger ihop för många djur för tätt ihop så är vi övertygade om att djuren blir miljövårdare istället för miljöförstörare när de går och betar på sin betesmark. Kretsloppet gynnas istället för att förstöras.
En viktig grundprincip inom Hagalunds Gårdsmat är att vi aldrig får växa genom att öka antalet djur på våra gårdar, utan när vi växer gör vi det istället genom att vi blir fler skånska småbruk som samarbetar inom Hagalunds Gårdsmat.
Livsmedelstillstånd
Hagalunds Gårdsmat innehar Livsmedelstillstånd, vilket innebär att vi kontrolleras av kommunens miljöenhet. I miljöenhetens kontroll ingår inspektioner som omfattar bland annat kontroll av personalhygien, rengöring, temperaturer och kontroll av verksamhetens egna övervakning, den så kallade egenkontrollen.
Företagsuppgifter
Hagalunds Gårdsmat AB
Backsläntsgatan 5A
281 49 Hässleholm
Org.nr 559496-0337
Telefon: 0760-07 35 00