Våra Gårdar

Här kan du läsa om livet på de gårdar vi samarbetar med inom Hagalunds Gårdsmat. 


Nötdjuren

Elestorps Gård

Elestorps Gård invid Bjärsjölagård drivs i tredje generationen av Anders Birgersson och Elizabeth Elmseld. Elestorps Gård är gården där individen verkligen sätts i centrum.

Elestorps Gård          

Elizabeth är hästmänniska i grunden, och som hästmänniska får man snabbt lära sig att se varje djur som en individ så att man tidigt kan läsa av även små förändringar i djuret, för att veta hur djuret mår. Just Elizabeths intresse i varje individ kan vara en förklaring till att djuren mår så bra på Elestorps Gård och att det ytterst sällan behöver användas antibiotika eller andra mediciner på gården.

Djuren på Elestorps Gård föds upp på bete, hö och helsädesensilage. Allt foder skördas på gården. Just att använda helsädesensilage (bestående av ärter, havre och lupin) istället för konventionellt kraftfoder är också mycket klimatsmart. Helsädesensilaget behöver varken konstgödning eller besprutas för att växa och dessutom bildar ärterna kväve vilket i sin tur ger naturlig gödning till den efterföljande gräsvallen.  Det - och att kossorna tycker att det smakar väldigt gott!

     

Sjövången Angus

I Rinkaby i nordöstra Skåne, närmare bestämt vid Hammarsjön, ligger Sjövången Angus. Här föds gräsbetesdjuren av rasen angus upp av familjen Fjelkner sedan flera generationer tillbaka.

Familjen har gett sina djur de bästa förutsättningarna dels genom att uteslutande ge dem grovfoder, alltså bete, ensilage eller hö, och dels genom att ge djuren möjlighet att vistas ute under årets alla dagar. Djuren får helt enkelt växa i sin egen takt, på ett naturligt sätt. Kombinationen av denna eftertraktade ras och deras naturliga levnadssätt ger ett väldigt smakrikt och marmorerat kött.

 


Utegrisarna

Utegrisar från Östra Kärrstorp
I Östra Kärrstorp strax utanför Sjöbo bor Sofie Rosén och Daniel Nilsson med sina barn på en liten gård full av allehanda djur. Djurintresset är stort och på gården finns det mesta i djurväg. En särskild plats i Sofies och Daniels hjärtan har den lilla Utegrisflocken på en galt och två suggor med kultingar vilka går runt och bökar på gården.
 
      
 
“Det är så roligt med Utegrisarna, de är väldigt personliga och intelligenta", säger Sofie. "Att få se hur de trivs när de kan leva efter sitt naturliga beteende är en ynnest. Det känns också jättebra att kunna ge de kultingar vi får denna möjlighet att vara just gris under sin livstid. Vi odlar också en del på gården och då är grisarna en ovärderlig hjälp när de först bökar upp marken där vi sedan skall så. Med djurens hjälp får vi ett kretslopp på gården. Med kretsloppet kommer också att kultingarna så småningom måste gå till slakt. Vi har då mindre än 15 minuters bilväg till det gårdsslakteri som hjälper oss med detta. Vi lastar och kör våra grisar själva. Grisarna är vana att åka i släpet sedan tidigare och för dem är detta som en rolig utflykt – helt utan stress.”
 
Grisarna går ute som de vill året om med tillgång till välströdda hyddor. Galten går med suggorna och betäcker på naturlig väg. Sofies och Daniels Utegrisar är en korsning mellan Svensk Lantras, Hampshire och Duroc – en perfekt kombination som ger friska, starka och välmående djur. 
 
     
 
Slakten sker på Strömbecks Gårdsslakteri i Illstorp. På slakteriet handskas man varsamt och individuellt med grisarna. Varje gris bedövas manuellt och sekundsnabbt utan att vare sig grisen själv eller grisens kompisar uppfattar vad som händer. Detta är en tidskrävande slaktmetod i jämförelse med den förhärskande metoden där grisarna bedövas med koldioxid flera åt gången i burar.
 
Efter slakt tas köttet om hand på ett hantverkarmässigt sätt där köttet bland annat hängmöras innan styckning.
 
 

Lammen

     

Lammen i våra lammlådor har fötts upp enligt Hagalunds Gårdsmats grundläggande tankesätt på några få lokala samarbetande gårdar. Där lever lammen fritt och naturligt i väl tilltagna Skånska hagar, för att sedan slaktats och styckats på småskaliga Appeltorp Lamm & Vilt beläget utanför Tomelilla. Slakteriet har lång erfarenhet av just lamm och hanterar varje individ på ett stressfritt vis. Slakterirets belägenhet gör också att lammen aldrig behöver utsättas för långa transporter, vilket vi värdesätter på Hagalunds Gårdsmat.

     

 


Kycklingarna

REKO Gårdar

REKO Gårdar består av ett nätverk av en handfull ekologiska KRAV-certifierade kycklinguppfödare som velat göra skillnad genom att återgå till det gamla naturliga viset att föda upp kyckling på. På dessa ekologiska gårdar i Skåne och Östergötland är det möjligt för kycklingarna att fritt sprätta mellan vetefält och gröna ängsmarker. REKOs uppfödare driver helt ekologiska och KRAV-certifierade lantbruk med stor respekt för djuren, råvarorna och konsumenten.

     

När kycklingarna är tre veckor gamla får de komma till ett stall där de har tillgång till en cirka 20 000 m² ängsmark, på vilket de alltid garanteras minst fyra kvadratmeter per kyckling. De får gå ut som de vill, och dessutom har de tillgång till en veranda med tak, som används flitigt vid regn och andra ruskväder.

REKO Gårdar använder ett litet familjeägt slakteri i södra Skåne där allting genomsyras av manuell hantering, där varje kyckling hanteras med två händer. Allting sker i liten skala och med stor noggrannhet, både före och efter slakt. Aldrig att kycklingarna samlas ihop maskinellt med någon stor "borstmaskin"!

     

 


Lindegrens 

I Sinarpsdalen på Bjärehalvön driver Lina & David Lindegren tillsammans med sina tre barn sitt ekologiska jordbruk enligt småskaliga, “gammaldags” och etiska metoder.

Gårdens djur håller det vackra landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden. Gården är ekologiskt godkänd, och det används inga bekämpningsmedel eller någon konstgödning. Jorden brukas istället i samklang med naturen. Djurens gödsel blir till gödning för grödorna, och som foder till djuren används i princip enbart gräs. Dricker gör djuren ur bäckarna – kretsloppet sluts.
 
     
 
Familjen Lindegren lägger mycket tid på att ha en personlig kontakt med alla djuren på gården – alla äldre djur har namn och Lindegrens känner väl varje individs personlighet. Aveln sker naturligt då avelstjuren får gå fritt med korna under betäckningssäsongen. Kalvarna tillåts dia sina mödrar till långt in på hösten.
 
Till gården har familjen Lindegren byggt upp ett eget småskaligt slakteri, egen styckning och eget charkuteri och har då kontroll över hela kedjan. Detta är en garanti för smak, mörhet och inte minst för en djurvälfärd i världsklass! Dessutom gör det egna charkuteriet att Lindegrens kan hålla tillsatser i charkuterierna till ett minimum.
 
     
 
 

Angelikas Gård

Den 17 maj 2017 tog Angelika Jakimowicz det stora steget att börja leva sin dröm – att flytta ut på landet och odla jorden på naturens sätt. Angelika ville bygga upp ett småskaligt naturligt lantbruk där både människor och djur trivs och mår bra.

Viktigt var att leva med kretsloppet och årstiderna. Gårdens djur skall samverka med grönsaksodlingarna – inte vara dess motpol. Innan grönsaker sås in på ett fält får de glada Utegrisarna böka upp fältet och förbereda fältet för nästa års skörd i den bökade jorden. Fåren betar fritt med sina lamm och vårdar det kuperade landskapet. Djuren behövs helt enkelt för att grönsakerna skall frodas, samtidigt som det gröna behövs för att djuren skall må bra. En helhet, en symbios, precis så som naturen räknat ut det långt innan människans tid!

     

Grönsakerna växer långsamt i jord som berikats med Effektiva Mikroorganismer, en noga utvald blandning av ofarliga och naturliga bakterier som skapar och frigör näring vid växternas rötter och på bladen. Mikroorganismerna gör att man slipper använda bekämpningsmedel och kan minska mängden gödsel. Jorden blir levande och balanserad, vilket man märker inte minst på att bin, humlor och fjärilar trivs extra bra! Grönsaker, frukt och bär som odlas i "mikrojord" kan lagras längre, får starkare färger och ger mer smak.

 

Linderödsgrisar från Angelikas Gård
Värt att nämna är att Angelika också föder upp linderödsgrisar! Innan grönsaker sås in på ett fält får de glada Utegrisarna böka upp fältet och förbereda för nästa års skörd i den bökade jorden. Djuren behövs helt enkelt för att grönsakerna skall frodas, samtidigt som det gröna behövs för att djuren skall må bra. En helhet, en symbios, precis så som naturen räknat ut det långt innan människans tid!

Djurens utveckling följs noggrant för att säkerställa att de är friska och glada. Utegrisarna slaktas på det lokala gårdsslakteriet Strömbecks Gårdsslakt & Chark, där djuren innan, där allt går lugnt och harmoniskt till i samband med slakt.

 


Äggen

Hyllehög Gård

Hyllehög Gård har funnits i Ola Fredgardhs släkt sedan 1648. Idag driver Ola gården tillsammans med hustru Jennie och det är naturlig djurhållning som gäller.

På gården finns en naturlig miljö som hönsen kan spatsera runt i dagtid. När det mörknar drar sig hönsen själva in mot stallarna. En utmaning med att hålla höns i deras naturliga miljö är att hålla räven borta, och då är det tryggt att sova inomhus på natten. Utomhus har Jennie och Ola planterat Salix som ger fint skydd mot sol och vind.

     

Utöver att picka i sig det hönsen hittar utomhus består matsedeln av egenodlat ensilage, spannmål från granngården och kompletteras med snäckskal för mineralernas skull.

 


 

Varukorg

  • Summa: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan